De Bibliotheek en het Taalhuis

terug naar Leren

De Bibliotheek Veluwezoom is onderdeel van het samenwerkingsverband Taalhuis Veluwezoom. Samen met de gemeenten Rheden, Renkum en Rozendaal, Vluchtelingenwerk Nederland, ROC Rijn IJssel, welzijnsorganisaties Huis van Renkum, Renkum voor elkaar en Incluzio Rheden, de Bibliotheek en vele vrijwillige initiatieven willen we laaggeletterdheid terugdringen en de taal-, reken- en digitale vaardigheden van inwoners uit onze gemeenten versterken.

Vanuit dit samenwerkingsverband kun je bij de Bibliotheek Veluwezoom gebruikmaken van de volgende leertrajecten en diensten:

 

 • Digisterker Bekijk details

  Wil je de websites van de overheid gebruiken, maar weet je niet goed hoe dat werkt? Volg dan de gratis cursus Digisterker in de Bibliotheek. Stap voor stap ontdek je hoe dit werkt.

 • Klik & Tik Bekijk details

  Heb je nog weinig ervaring met computer of internet? Volg dan de cursus Klik & Tik bij de Bibliotheek. De cursus bestaat uit drie onderdelen, die je achter elkaar of los kunt volgen.

 • Nederlands lezen en schrijven met Succes! Bekijk details

  Wil jij beter leren lezen en schrijven? Kom dan naar de bibliotheek! Iedere week oefenen we in een groepje de Nederlandse taal. We behandelen praktische onderwerpen als ‘Hoe vind ik een baan?’, ‘Naar de dokter?’ of ‘Waar doe jij je boodschappen?’ en meer. De lessen zijn gratis.

 • Samen Nederlands praten Bekijk details

  In de bibliotheek kun je oefenen met Nederlands praten en luisteren. Samen met een vrijwilliger praten we over leuke en belangrijke onderwerpen, zoals bellen, eten en drinken, familie en gezondheid. Iedereen kan meedoen. Iedereen kan meedoen. Het is gratis. Kom een keer kijken, meld je aan bij de Bibliotheek of stuur een appje naar 06-45 39 46 40. Je bent welkom!

 • Taalcafé Bekijk details

  Wil jij beter leren lezen en schrijven? Kom dan naar de bibliotheek! Iedere week oefenen we in een groepje de Nederlandse taal. We behandelen praktische onderwerpen als ‘Hoe vind ik een baan?’, ‘Naar de dokter?’ of ‘Waar doe jij je boodschappen?’ en meer. De lessen zijn gratis.

 • Kom langs bij het Taalpunt Bekijk details

  Zelf oefenen met taal

  Wil je zelf je (klein)kinderen kunnen voorlezen, of brieven en bijsluiters van medicijnen kunnen lezen? Kom dan naar het Taalpunt in de bibliotheek. Een Taalpunt is een speciale kast met boeken zonder moeilijke woorden. Ook vind je er woordenboeken met plaatjes.

 • VoorleesExpress Bekijk details

  De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er wekelijks een vrijwilliger bij hen thuis om voor te lezen en samen met de ouders te werken aan taal en leesplezier. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Daarnaast versterkt de VoorleesExpress het partnerschap tussen school en ouders.

 • www.bibliotheekveluwezoom.nl/bibliotheek-en-taalhuis
 • www.bibliotheekveluwezoom.nl/bibliotheekentaalhuis