Vrijheid en democratie

In Nederland leven we in een vrij en democratisch land waarin iedereen zichzelf mag zijn. Ruim 17 miljoen unieke en kleurrijke mensen die een eigen achtergrond en levensvisie hebben. Maar hoe goed kennen we elkaar eigenlijk? En is dat belangrijk? Hoe zorgen we er samen voor dat onze democratie goed functioneert en we werkelijk oog hebben voor een ander?

Iedere democratie is gebaat bij goed geïnformeerde burgers. Dat gaat van kennis over de rechtstaat tot het kennen van elkaar en elkaars leefwereld. Ontmoetingen met andere, nieuwe en onverwachte mensen en ideeën dagen ons uit te (leren) luisteren naar een ander, te (leren) kijken met andere ogen, ons te laten verrassen. Ontmoeten is kennis brengen, ophalen en delen. Het levert ons waardevolle connecties, perspectieven en inzichten.

Ons themaprogramma ‘Vrijheid en democratie’ biedt van september t/m december 2022 een podium voor waardenvrije informatie, onverwachte ontmoetingen en dialoog. Ontdek een onbekende wereld in de ‘Living Library’, kom meer te weten over hoe onze rechtstaat werkt, en verbreed je horizon met ‘volksfilosoof’ Bas Haring. Voor iedereen die op zoek is naar nieuwe geluiden, verbinding en contact. Laat je verrassen!

Geplande activiteiten binnen dit thema zijn:

Je vooroordelen de baas

Wil je je niet door vooroordelen laten leiden? Met deze training word je bewustvan je aannames en blijf je je bias de baas.

Culturele diversiteit

De wereld wordt kleiner en de kans dat jij met andere culturen te maken krijgtwordt alsmaar groter… Hoe zit het eigenlijk met cultuurverschillen en hoe ga je ermee om?

• www.bibliotheekveluwezoom.nl/thema