Pilot: Yoleo beschikbaar voor jeugdleden

Gepubliceerd op: 25 oktober 2019 13:42

yoleo.nl

Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdienen kinderen leespunten die ze kunnen gebruiken om hun virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Sinds september van dit jaar kunnen kinderen van +/- 8-12 jaar die lid zijn van de openbare bibliotheek Yoleo gebruiken met hun bibliotheekpas.

Op dit moment biedt Yoleo ruim 80 hybride e-books, en er komen steeds nieuwe titels bij. Het AVI-niveau is daarbij aangegeven. Yoleo is te gebruiken op een pc en via de Yoleo-app op een iPad.

Hybride boeken

Een hybride boek is een digitaal boek dat op pc, laptop of tablet gelezen kan worden. In een hybride boek staan de combinatie van de tekst van het boek, de auditieve ondersteuning door het voorlezen van de tekst door een menselijke stem en een gele meeleescursor (‘karaoke-lezen’) per woord centraal. Deze hybride vorm is uniek en werkt zeer positief bij kinderen die lezen lastig vinden.

Yoleo motiveert kinderen om wél te lezen

— Bron: www.yoleo.nl

Account voor jeugdleden

Om gebruik te kunnen maken van Yoleo moet een jeugdlid zich eenmalig registreren bij Yoleo. Hierbij wordt gevraagd naar zijn bibliotheeklidmaatschap en gecontroleerd of hij inderdaad jeugdlid is van de bibliotheek. Dankzij de registratie kan de gebruiker zien waar hij gebleven is in een boek en kan hij punten sparen om een virtuele kamer in te richten. Volwassen leden kunnen géén account aanmaken.

Eerst even kijken wat het is?

Op de homepage van Yoleo staat bovendien een aantal boeken die toegankelijk zijn zonder inlog. Deze boeken zijn bedoeld om een beeld te geven van de dienst. Bij het lezen van de boeken zonder in te loggen wordt de voortgang echter niet bewaard en dan zijn er ook geen punten te verdienen. Voor dagelijks gebruik is het dus de bedoeling dat je een account aanmaakt.

Pilot

Bibliotheken bieden Yoleo eerst 1 jaar aan. Na dit jaar kijken we wat de resultaten zijn en of we de dienst kunnen blijven aanbieden. Dus wacht niet te lang, en probeer het uit!