Week van de Alfabetisering 2019: Letterkoekjes bakken

Gepubliceerd op: 9 september 2019 16:50

gelderland geletterd

Van 9 t/m 15 september is er landelijk aandacht voor laaggeletterdheid. Taalhuis Veluwezoom organiseert in deze 15e editie van Week van de Alfabetisering onder meer een publieksactie door letterkoekjes te bakken. Bij de Dekamarkt in Rheden staat woensdag 11 september van 10.00 tot 12.00 uur een speciale letterkoekjes-bak-kar. Op het Europaplein in Renkum worden donderdag 12 september van 14.00 tot 16.00 uur letterkoekjes gebakken, met medewerking van leerlingen van de Beatrixschool in Renkum.

Het doel van de actie is om meer mensen bewust te maken van het probleem van laaggeletterdheid en om ze te informeren over de mogelijkheden die er zijn om taalvaardigheden te verbeteren. Via het Taalhuis kunnen mensen verschillende taaltrajecten volgen: beter Nederlands leren spreken in een taalgroep, oefenen met Nederlands schrijven met de methode ‘Succes!’, of via het online programma oefenen.nl, bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen mensen die niet goed kunnen lezen of schrijven hulp krijgen, bij het invullen van formulieren, bijvoorbeeld. Hulp die heel hard nodig is, maar veel mensen weten de weg naar de juiste instanties nog niet te vinden.

Verschillende medewerkers van het Taalhuis en andere betrokken organisaties zullen dan ook aanwezig zijn bij deze publieksacties en in gesprek gaan met de bezoekers en ze de gewenste informatie geven. In Rheden is bovendien wethouder Ronald Haverkamp aanwezig.

Beter lezen en schrijven, daar heb je recht op

De letterkoekjes-actie vindt gedurende de week ook plaats in een aantal regiogemeenten, zoals Arnhem en Zevenaar, en wordt ondersteund door de provincie Gelderland. De actie is onderdeel van een langlopende campagne Gelderland Geletterd, een gezamenlijk initiatief van de provincie Gelderland, Samenwerkende Gelderse Bibliotheken, Rijnbrink, Stichting Lezen en Schrijven en de Gelderse gemeenten.

Taalhuis Veluwezoom is een samenwerkingsverband van de gemeenten Rheden, Renkum en Rozendaal, Vluchtelingenwerk Nederland, ROC Rijn IJssel, welzijnsorganisaties Huis van Renkum, Renkum voor elkaar en Radar Uitvoering Oost, de Bibliotheek en vele, vrijwillige initiatieven. Het samenwerkingsverband heeft als doel laaggeletterdheid terug te dringen en de taal-, reken- en digitale vaardigheden van inwoners uit deze gemeenten te versterken.