Waarom kan ik sommige boeken niet reserveren?

Gepubliceerd op: 17 april 2018 11:35

reserveringen in de kast

Eind 2017 beantwoordden BiebPanelleden vragen over reserveren en verlengen van materialen van de bibliotheek. Wat zijn ervaringen, emoties en wensen tot de verschillende stappen van reserveren en verlengen van materialen?

Panelleden zijn hierover erg tevreden. Ze zijn tevreden over het inloggen, de online catalogus, de wachttijd tussen het plaatsen en ontvangen van een reservering, de communicatie hierover vanuit de bibliotheek en verlengen gaat ‘prima, eenvoudig en snel’.

‘Ik vind het een superservice dat ik binnen afzienbare tijd (vaak minder dan een week) het aangevraagde materiaal kan ophalen. Erg fijn dat het snel en gratis is (naast het lidmaatschap geen extra bijdrage). En erg fijn dat het geen extra geld kost om materiaal binnen de provincie aan te vragen. Het meeste materiaal dat ik interessant vind is op deze manier gratis te lenen bij de bibliotheek.’

Het voornaamste verbeterpunt dat genoemd wordt is het tonen van een indicatie van de wachttijd. Op deze webpagina leggen we uit hoe dat zit.

Ook wilden mensen weten waarom ze sommige boeken van andere bibliotheken niet kunnen reserveren. Dat zit zo:

Waarom kan ik sommige boeken niet reserveren? Ik zie geen reserveerknop

‘Boek wel in catalogus van alle bibliotheken, maar uiteindelijk kon ik het toch niet reserveren.’

Het kan voorkomen dat je een boek vindt in de collectie van de Samenwerkende Gelderse Bibliotheken, en dat je dit exemplaar niet kunt reserveren. De reserveerknop is dan niet zichtbaar. Meestal gaat het dan om een nieuw uitgekomen titel. De samenwerking van de Gelderse Bibliotheken maakt het mogelijk om uit een heel grote collectie te kunnen lenen. Maar om te voorkomen dat sommige nieuwe titels snel worden uitgeleend aan leden van andere bibliotheken, is daar een soort extra wachttijd op gezet. Dan is die titel eerst beschikbaar voor de leden van de bibliotheek die de titel heeft opgenomen in de eigen collectie, en pas na een tijd wordt deze ook beschikbaar gesteld aan leden van bibliotheken die aangesloten zijn bij de Samenwerkende Gelderse Bibliotheken.

Omgekeerd geldt uiteraard dan ook: nieuwe boeken die wíj aanschaffen, komen eerst voor onze eigen leden beschikbaar, en pas later voor leden van andere bibliotheken :-)