Voorgenomen bezuiniging van de gemeente Rheden betekent sluiting van de Bibliotheek Velp

Gepubliceerd op: 2 oktober 2019 14:58

Donderdag 26 september kregen wij bericht dat de gemeente Rheden van plan is de subsidie op de bibliotheek met ongeveer 10% te korten (€ 100.000). Dat is een van de maatregelen die de gemeente wil nemen om het tekort op hun begroting te dichten. ‘Wij verwachtten natuurlijk wel dat de gemeente Rheden met een bezuinigingsvoorstel zou komen’, zegt onze directeur Lianne Busser, ‘maar dat het bedrag zó hoog zou worden, dat hoop je natuurlijk nooit’.

In een interview met de Gelderlander legt zij uit dat sluiten van de Bibliotheek Velp de enige oplossing lijkt om deze bezuiniging te kunnen
realiseren.

“Bij de vorige bezuinigingsronde, in de periode van de economische crisis, hebben wij al 30 procent in moeten leveren. Dat was gigantisch. We hebben toen de bibliotheek van Rheden af moeten bouwen tot een kleine vestiging in een klaslokaal met alleen jeugdboeken en een afhaalpunt voor volwassenen. We zijn daar nog maar zes uur per week aanwezig. En in Velp zijn we verhuisd van Den Heuvel in het centrum naar het Astrum College in Zuid en is de bibliotheek een stuk kleiner geworden.”

Busser zegt dat het ondenkbaar is dat zij bezuinigt op de educatieve afdeling die zij in de afgelopen jaren heeft opgericht en uitgebreid. “Daar zijn we juist mee begonnen om de achteruitgang van onze dienstverlening te compenseren. We gaan naar consultatiebureaus, kinderdagverblijven en scholen om taalontwikkeling van kinderen te stimuleren en taalachterstanden op te sporen en aan te pakken. Voor laaggeletterde volwassenen
hebben we het Taalhuis. Bovendien helpen we mensen digitale vaardigheden te ontwikkelen.

Rest dus alleen bezuinigen op de vestigingen zelf. Maar in alle drie de bibliotheken een beetje bezuinigen levert te weinig op”, zegt de bibliotheekdirecteur. ”Er zitten al zo weinig mensen.

Zo rest alleen sluiting van een van de drie vestigingen. Dieren is pas verbouwd en gloednieuw ingericht. We hebben daar een huurcontract van tien jaar. Dieren kan dus niet dicht. Rheden zou misschien wel dicht kunnen, maar met die zes uur die ik daar kan bezuinigen kom ik niet aan een ton."

Rest sluiting van de bibliotheek in Velp. Maar Busser zegt dat ze niet moet denken aan sluiting van haar vestiging in het grootste dorp van de gemeente, die tevens dient als bibliotheek voor de gemeente Rozendaal. "Velpenaren en Rozendalers zouden dan hun toevlucht moeten zoeken tot de bibliotheek in Presikhaaf. Dat zie ik ouderen en kinderen niet doen.”

— Bron: de Gelderlander

Dit laten we niet zomaar gebeuren

Zoals in het interview ook duidelijk wordt, zijn wij erg geschrokken door dit bericht. We willen absoluut niet dat de Bibliotheek Velp weg gaat. Net als in de gemeente Renkum, waar voorgenomen bezuinigingen kunnen leiden tot sluiting van vestigingen, zullen we er álles aan doen om sluiting van onze vestigingen te voorkomen!

Laat ook je stem horen!

Als je het niet eens bent met de voorgenomen bezuiniging op de bibliotheek, laat dan je stem horen! Je kunt een mail of brief sturen naar de raadsleden en/of inspreken op de informatieavond van de gemeente Rheden over de bezuinigingen, op 2 en/of 22 oktober.

Alle hulp is heel erg welkom!