Taalhuis Veluwezoom gaat van start

Gepubliceerd op: 5 mei 2017 15:30

lezen en schrijven is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Met de ondertekening van een intentieverklaring gaat het Taalhuis Veluwezoom maandag 8 mei officieel van start. De samenwerkingspartners van het regionale Taalhuis, gemeenten Rheden, Renkum en Rozendaal, Vluchtelingenwerk Nederland, ROC Rijn IJssel, welzijnsorganisaties Huis van Renkum, Renkum voor elkaar en Radar Uitvoering Oost en de Bibliotheek Veluwezoom stelden gezamenlijk een driejarig uitvoeringsplan op om laaggeletterdheid aan te pakken en digitale basisvaardigheden van inwoners uit de gemeenten Rheden, Renkum en Rozendaal te versterken.

Sluitend netwerk

logo Taalhuis Veluwezoom

Maar liefst 1 op de 9 mensen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. En 1 op de 7 personen heeft een achterstand op het gebied van digitale vaardigheden. De vele initiatieven op het gebied van formele en non-formele educatie van de partners afzonderlijk blijken niet voldoende om deze achterstanden te bestrijden. Met de samenwerking is nu een sluitend netwerk gevormd, opdat meer mensen bereikt en geholpen kunnen worden. Binnen het samenwerkingsverband is voor elke (taal)vraag een geschikt aanbod in de eigen woonomgeving voorhanden. Dat kan een praatgroep zijn, een digitaal oefenprogramma, een taalvrijwilliger die helpt met het aanvragen van documenten of toeslagen, een cursus om te leren omgaan met de digitale overheid etc.

Taalpunten

Centraal staan de Taalpunten, fysieke en laagdrempelige locaties in de BibliotheekOosterbeek en de Bibliotheek Dieren, waar mensen terecht kunnen met vragen. DeTaalpunten zijn er voor iedereen. Lidmaatschap van de bibliotheek is niet noodzakelijk om gebruik te maken van het Taalpunt.

De ondertekening van het regionale samenwerkingsverband Taalhuis Veluwezoom vindt plaats op maandag8 mei van 16.30 tot 17.30 uur in de Bibliotheek Oosterbeek/De Klipper, Generaal Urquhartlaan 1 Oosterbeek. De vernieuwde Taalpunten worden in juni officieel geopend.