Openbare Basisschool De Kameleon in Velp krijgt eigen bibliotheek

Gepubliceerd op: 8 juni 2019 16:48

lees meer over de Bibliotheek op school

John van Assouw, directeur van basisschool De Kameleon in Velp, opende vrijdag 6 juni met veel trots en enthousiasme de schoolbibliotheek. De kinderen mochten direct twee boeken uitzoeken, 1 voor op school en 1 voor thuis.

Door een aantrekkelijke collectie boeken centraal in de school te plaatsen, worden de kinderen als het ware verleid om te lezen. Tijdens de opening bleek dit al direct goed te werken; de kinderen stonden te dringen voor de kasten en konden haast niet kiezen welk boek ze als eerste zouden lenen. De nieuwe boeken vlogen letterlijk de kast uit. Behalve de leesboeken waren ook de stripboeken, moppenboeken en informatieve boeken in trek.

Schoolbibliotheek

De kinderen krijgen een bibliotheekpas én een schoolpas, zodat ze niet alleen op school maar ook in de openbare bibliotheek boeken kunnen lenen zonder te-laat-geld te betalen.

Elke week is de schoolbibliotheek open en zitten er vrijwilligers klaar om de kinderen te helpen met uitzoeken en lenen. Alle uitleningen worden geregistreerd in een digitaal uitleensysteem, zodat de kinderen niet alleen op school maar ook thuis kunnen lezen.

Meer lezen = beter in taal

De schoolbibliotheek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de school, de Bibliotheek Veluwezoom en de gemeente Rheden. Het concept de Bibliotheek op school is een landelijk initiatief van Kunst van Lezen en is al op 3000 basisscholen in Nederland ingevoerd. Kinderen die plezier hebben in lezen, gaan meer lezen en daardoor steeds beter lezen. Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven.