Nieuwe directeur voor Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ

Gepubliceerd op: 14 juni 2022 17:03

Doeko Pinxt

De Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ staan aan de vooravond van een (bestuurlijke) fusie. In de komende tijd zullen de 2 organisaties meer en meer één nieuwe organisatie gaan vormen. Wij zijn blij dat we voor deze nieuwe organisatie een directeur-bestuurder hebben weten te werven. Per 1 augustus zal Doeko Pinxt deze functie vervullen.

Pinxt volgt Lianne Busser en Koen van der Mark op. Lianne Busser gaat binnenkort met pensioen. Zij was vele jaren directeur-bestuurder van Bibliotheek Veluwezoom en laat een gezonde eigentijdse bibliotheekorganisatie achter, waar zij terecht trots op kan zijn. Koen van der Mark, die als ad-interim directeur werkt, blijft bij RIQQ werkzaam als manager. 

Doeko Pinxt

De loopbaan van Pinxt begon als internationaal coördinator bij posterorganisatie Loesje in Arnhem, waar hij een wereldwijd netwerk van Loesje-afdelingen opzette. Naast taal heeft hij altijd een passie gehad voor film en fotografie. Hij richtte kunst- en technologie platform Oddstream op. In Nijmegen fuseerde zijn organisatie met cultuurhuis de Lindenberg. Daar gaf hij leiding aan de projectenafdeling en werd hij later manager innovatie. Met maatschappelijke partners uit de zorg en welzijn zette hij samenwerkingen op, waarbij kunst als middel ingezet werd. De afgelopen vijf jaar is hij werkzaam bij de gemeente Arnhem als senior bestuursadviseur cultuur en ondersteunde de culturele sector in de moeilijke coronaperiode. In zijn vrije tijd bleef hij actief in de culturele sector. Zo was hij in Doornenburg, waar hij met zijn vrouw en twee dochters woont, bestuurslid van Kasteel Doornenburg. 

In zijn toekomstige baan ziet Pinxt alles samenkomen waar hij mee bezig is geweest de afgelopen ruim 25 jaar. 'Het zijn twee mooie organisaties die samen sterker worden. De combinatie van taal, kunst en cultuur, maar ook de programmering op prachtige locaties zoals openluchttheater de Pinkenberg, maken het bijzonder om hier directeur te mogen zijn. Door middel van onze activiteiten geven we mensen perspectief, ontspanning en plezier. Onze bibliotheken en (culturele) activiteiten maken een verschil voor mensen. Ik
vind dat belangrijk en draag daar graag aan bij.' Pinxt is van mening dat er in Nederland door de jaren heen te veel bezuinigd is op kunst en cultuur en in het bijzonder op de bibliotheken. 'Steeds meer gemeenten in Nederland krijgen spijt van die bezuinigingen en de sluiting van bibliotheeklocaties. Laaggeletterdheid is toegenomen, met alle maatschappelijke gevolgen van dien. Als we willen dat mensen mee kunnen blijven doen, toekomstperspectief behouden dan moet het gaan over investeren in taal, kunst en cultuur.' Over de nieuwe coalitieakkoorden en colleges in Renkum, Rheden en Rozendaal is hij positief gestemd. Hij verwacht er constructief mee samen te werken om gedeelde doelen te realiseren.

Cultuurbedrijf RIQQ en de Bibliotheek Veluwezoom hebben veel vertrouwen in Doeko Pinxt als directeur-bestuurder en zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet.