Minder bezuiniging op bieb, maar onzekerheid niet weggenomen

Gepubliceerd op: 8 november 2019 11:31

Woensdagavond 6 november besloot de gemeente Renkum de bezuiniging op de bibliotheek voorlopig te verlagen. Het amendement van Partij voor Renkumse Dorpen, gemeentebelangen en CDA voor een volwaardige bibliotheek behaalde geen meerderheid. Voor 2020 wordt de bezuiniging € 10.000. In 2021 € 30.000 (in plaats van € 80.000); in 2022 50.000 (in plaats van € 120.000). Voor 2023 blijft de geplande bezuiniging van € 160.000 echter staan. Het is daarbij de bedoeling dat er desondanks een volwaardige bibliotheek blijft bestaan.

Met dit besluit krijgen de gemeente en de bibliotheek meer tijd om alternatieve scenario’s te onderzoeken. Maar of daarmee de Renkumse vestiging van de Bibliotheek Veluwezoom gered is, is maar zeer de vraag. Lianne Busser geeft aan dat ze zo snel mogelijk om tafel wil met de wethouder. ‘Want met die bezuiniging die nu voor 2023 gepland staat, kunnen we geen langetermijnvisie ontwikkelen’.

Blij met de steun van de raadsleden

In de vergadering spraken de meeste raadsleden zich uit voor behoud van een volwaardige bibliotheek in Renkum. ‘Gelukkig wordt het belang van de bibliotheek wel gezien. Evenals de aanwezigheid van de bibliotheek in het centrum van Renkum. En is er geluisterd naar de stem van de inwoners’, geeft Lianne Busser aan. ‘Maar de onzekerheid is niet weggenomen’.

De Gelderlander schrijft het volgende:

Bieb en bad lijken uit de brand, maar onzekerheid blijft

Het waren de twee discussiepunten in de gemeente Renkum de afgelopen maanden: de bibliotheek in Renkum en het zwembad in Oosterbeek. Op beiden dreigde fors bezuinigd te worden. Afgelopen woensdag besloot de gemeenteraad dat er toch wat meer ruimte is. Zijn bieb en bad gered?

ANITA VAN ROOTSELAAR

'Voorlopig', dat is het antwoord van zowel Lianne Busser, directeur van bibliotheek Veluwezoom, als Mirjam Jager van zwembad Oosterbeek. Hoewel de bibliotheek tot en met 2022 flink minder hoeft te korten, blijft de geplande daling van de subsidie met 160.000 euro in 2023 wel staan. Daarmee lijkt er vooral sprake van uitstel van executie.

,,Als de 160.000 euro in 2023 niet van de baan gaat, dan moet ik tegen die tijd alsnog een vestiging sluiten'', meent Busser. Zij had eerder aangegeven de drie vestigingen alleen open te kunnen houden als er maximaal 30.000 euro bespaard wordt. ,,Ik kom met de 50.000 euro die ik in 2022 moet missen al een beetje in de knel."

Of de bezuiniging in 2023 blijft staan, is ook geen zekerheid. Mogelijk krijgt de gemeente tegen die tijd meer geld van het rijk, waardoor er minder bezuinigd moet worden. Bovendien zijn er in 2022 gemeenteraadsverkiezingen. Duidelijkheid is er dus zeker nog níet.

Busser: ,,Wat ik een beetje akelig vind is dat het zo boven mijn organisatie blijft hangen. We weten nu eigenlijk toch niet waar we aan toe zijn.'' Tegelijkertijd is er nu wel meer tijd om te zoeken naar alternatieven. De komende tijd gaat Busser opnieuw om tafel met het college om verder te praten.

...

— de Gelderlander, 8 november 2019