Kwartfinales Nationale Voorleeswedstrijd online georganiseerd: 2 winnaars!

Gepubliceerd op: 19 februari 2021 16:21

Vanwege de coronamaatregelen liepen de kwartfinales van de Nationale Voorleeswedstrijd, dé jaarlijkse spannende leesbevorderingscampagne waarin leerlingen van groep 7 en 8 het tegen elkaar opnemen in verschillende wedstrijdrondes, dit jaar anders dan anders. In plaats van een bijeenkomst in de Bibliotheek met met de voorlezers, ouders, juffen, supporters en – uiteraard - de jury, organiseerden we de wedstrijd online.

De kandidaten, 5 uit de gemeente Rheden en 5 uit de gemeente Renkum, maakten een filmpje van hun voorleeskunsten, die door de jury en de scholen werd bekeken en beoordeeld. En dat ging gelukkig heel goed: nét als andere jaren leverde het 2 kersverse winnaars op! En spannend was het evengoed.

De winnaars

De winnaar van de kwartfinale in de gemeente Rheden is Anna Geelen (op de foto links). Anna zit in groep 8 van de Boomgaard-Zuid in Dieren. Ze las voor uit Hex en co, een boek over het meisje Kat dat ontdekt dat ze een Hex is: iemand die fabelwezens kan zien. Ze wordt ingelijfd bij het BOF, een geheime overheidsorganisatie die ervoor zorgt dat fabelwezens verborgen blijven. Hex en co is geschreven door Esther van Lieshout.

Pien Hendriksen uit groep 7 van de Airborneschool in Renkum won de wedstrijd in de gemeente Renkum. Zij las voor uit De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen, van Andy Griffiths en Terry Denton. Dit razend populaire boek is het eerste deel van een serie van inmiddels 9 boeken, waarbij er in elk deel weer 13 verdiepingen bij worden gebouwd.

Ook de jury maakte een filmpje

De juryleden van de kwartfinale van de voorleeswedstrijd in de gemeente Rheden waren  burgemeester Carol van Eert en Lotte Nagengast van boekhandel Jansen & De Feijter. In de gemeente Renkum mochten burgemeester Agnes Schaap en Wim Kersten van boekhandel Meijer & Siegers de winnaar selecteren. Beide jury’s maakten een filmpje waarin ze de voorlezers complimenteerden en uitlegden hoe ze tot hun keuze gekomen waren. Zo konden de klasgenoten van de deelnemers de wedstrijd ook een beetje meemaken.

De volgende ronde!

Anna en Pien gaan door naar de volgende ronde, die – als de coronamaatregelen het tegen die tijd toelaten – gepland is op 10 maart, in de Bibliotheek Dieren. Wie weet lukt het ze om ook door te gaan naar de provinciale ronde (die is op 12 april in Arnhem) en de landelijke finale (26 mei in Utrecht)!? We wensen Anna en Pien heel veel succes!