In actie tegen laaggeletterdheid

Gepubliceerd op: 30 augustus 2021 13:05

Wij doen mee met de Week van Lezen en Schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In onze regio gaat het om 25.000 volwassenen. Van maandag 6 tot en met zondag 12 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven. De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Taalhuis Veluwezoom neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek in de gemeente Rheden, Renkum en Rozendaal.

Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen.

Straattheater over zaaien, kweken en oogsten

In de Week van Lezen en Schrijven kun je een vrolijke en verrassende show bekijken. De voorstelling gaat over oogsten: in de maand september plukken we de vruchten en groenten die we hebben gekweekt. Zo gaat het bij boeren en tuinders en ook in onze eigen moestuin. Het laat zien dat inspanning loont. Als je leert lezen en schrijven moet je ook moeite doen. Maar ook dan brengt het wat op: het gaat van klein naar groter en hulp van anderen brengt je weer verder…. letters zaaien, woorden kweken en zinnen oogsten. Totdat je jezelf kunt redden!

Iedereen is welkom. Het is theater op straat en het is gratis. Het wordt gespeeld door het Nederlands Toegepast Theater.

• dinsdag 7 september van 14:00 en 17:00 uur in het Winkelcentrum in Doorwerth
  • vrijdag 10 september van 9:00 tot 12:00 u rondom Den Heuvel (Action) in Velp