We gaan stapsgewijs weer open!

Gepubliceerd op: 22 april 2020 14:37

rivm

Het kabinet gaf 6 mei aan dat bibliotheken weer open mogen. Dat is goed nieuws! Maar... we moeten ons, net als iedereen, natuurlijk wel aan de corona-maatregelen houden. Voor bibliotheken is een strikt protocol opgesteld. Voorlopig is het alleen mogelijk om – onder voorwaarden - de uitleenfunctie weer op te pakken. Lees: boeken lenen en terugbrengen. Een tijdschrift lezen, printjes maken, computeren of koffiedrinken is voorlopig niet mogelijk.

Vanaf maandag 18 mei:

• gaan de Bibliotheek Oosterbeek en de Bibliotheek Dieren weer open, met aangepaste openingstijden en extra hygiënemaatregelen
  • worden de Bibliotheek Renkum en de Bibliotheek Velp een afhaalbieb
  • wordt reserveren van materialen weer mogelijk

JeugdBibliotheek Doorwerth en jeugdBibliotheek Rheden blijven voorlopig nog gesloten voor publiek. De materialen in deze vestigingen zijn voorlopig alleen beschikbaar voor scholen en hun leerlingen.

Gedeeltelijke opening de Bibliotheek Oosterbeek en de Bibliotheek Dieren

Vanaf maandag 18 mei gaan de Bibliotheek Oosterbeek en de Bibliotheek Dieren weer gedeeltelijk open. Op vertoon van een bibliotheekpas kun je zelf weer boeken komen uitzoeken, terugbrengen en/of reserveringen komen ophalen. We laten een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen en gaan ervan uit dat iedereen 1,5 meter afstand houdt van elkaar en van de medewerkers en dat mensen die verkouden of grieperig zijn hebben, de bibliotheek niet bezoeken.

Het protocol schrijft het volgende voor:

• Kom alleen naar de bibliotheek of met maximaal 1 andere persoon uit je huishouden.
  • Kinderen tot en met 12 jaar hebben alleen toegang onder begeleiding van een meerderjarig gezinslid.
  • Houd 1,5 meter afstand, zowel in als buiten de bibliotheekvestiging.
  • Gebruik een toegangsitem. Zijn de toegangsitems op dan vragen we je te wachten tot er weer één beschikbaar is.
  • Leen doelgericht boeken, bij voorkeur na reservering vooraf.
  • Pak geen boeken uit het schap, behalve als je het boek daadwerkelijk gaat lenen.
  • Schud geen handen.
  • Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.
  • Kom niet naar de bibliotheek als je verkouden bent of griepklachten hebt (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°) of als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.

De aangepaste openingstijden zijn:

• de Bibliotheek Oosterbeek, vanaf 18 mei 2020
  • Maandag: 9:00 - 18:00 uur
  • Woensdag: 9:00 - 18:00 uur
  • Vrijdag: 9:00 - 17:00 uur
  • de Bibliotheek Dieren, vanaf 18 mei 2020
  • Maandag: 13:00 - 18:00 uur
  • Woensdag: 9:00 - 18:00 uur
  • Vrijdag: 9:00 - 18:00 uur

Afhaalbieb in Renkum en Velp

De Bibliotheek Renkum en de Bibliotheek Velp worden vanaf 18 mei een afhaalbieb. Het werkt heel eenvoudig: op afspraak kunnen leden van de bibliotheek een boekenpakket komen afhalen.

Je kunt kiezen uit de volgende pakketten:

• Pakket A - Spannende verhalen
  • Pakket B - Romantische verhalen
  • Pakket C - Literatuur
  • Pakket D - Grootletterboeken
  • Pakket E - dvd's volwassenen
  • Pakket 1 - Jeugd 0-6 jaar
  • Pakket 2 - Jeugd 6-9 jaar
  • Pakket 3 - Jeugd 9-12 jaar
  • Pakket 4 - Jongeren 12-15 jaar
  • Pakket 5 - Jongeren 15-18 jaar
  • Pakket 6 - dvd's jeugd en jongeren

Je bestelt een pakket door maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 14.00 uur te bellen met de Bibliotheek Renkum (0317-313 223) of de Bibliotheek Velp (026-361 90 03). Je geeft door welk pakket je voorkeur heeft en maakt een afspraak voor het afhalen. Onze medewerkers stellen een pakket voor je samen. Voor deze boekenpakketten gelden er langere leentermijnen en worden geen te-laat-gelden berekend.

Nb. Heb je zelf materialen gereserveerd uit de catalogus en wil je die bij de Bibliotheek Renkum of de Bibliotheek Velp ophalen? Dan krijg je een bericht als de reservering voor je klaarstaat en kun je deze afhalen op de tijden dat de afhaalbieb geopend is: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Veiligheid

Het spreekt misschien voor zich, maar ook bij de afhaalbieb worden de voorschriften van het RIVM nageleefd. De medewerkers van de bibliotheek dragen handschoenen tijdens het samenstellen van de pakketten en bij het afhalen zorgen we ervoor dat er geen fysiek contact ontstaat. Boeken die teruggebracht worden gaan 36* uur ‘in quarantaine’.

* Op 20 mei gaf het ministerie van OCW aan dat de termijn van quarantaine beperkt kan worden naar 36 uur (was eerder 72 uur).

Bijeenkomsten in de bibliotheek

Alle activiteiten die gepland stonden tot 1 juni zijn geannuleerd. Mensen die een ticket hebben gekocht voor een activiteit die niet door is gegaan, zijn daarover geïnformeerd. We proberen de geannuleerde activiteiten op een later moment te plannen.

Vanaf 1 juni mogen er in de bibliotheek weer bijeenkomsten plaatsvinden, voor groepen tot 30 personen. Voorwaarden zijn dat plaatsen van tevoren moeten worden gereserveerd, er vooraf een checkgesprek plaatsvindt en dat er anderhalve meter afstand tussen bezoekers moet worden gehanteerd. Dit betekent dat we een aantal van onze activiteiten kunnen hervatten. Welke dat zijn en hoe we dat organiseren, gaan we op korte termijn bepalen. Wij informeren je daar zo snel mogelijk over.

Geen te-laat-gelden

Zolang we een aangepaste dienstverlening hanteren, rekenen wij geen te-laat-gelden voor materialen die niet op tijd zijn ingeleverd.

Door de coronamaatregelen zijn onze openingstijden en onze dienstverlening anders dan je van ons gewend bent. Ook kan het zijn dat de voorschriften vanuit het RIVM en/of het kabinet veranderen, waardoor ook wij onze maatregelen moeten aanpassen. Raadpleeg daarom voor een bezoek aan de bibliotheek de updates op onze website: www.bibliotheekveluwezoom.nl/corona