Bibliotheek informeert ouders in consultatiebureaus over voorlezen met hun baby

Gepubliceerd op: 25 juni 2019 16:54

voorlezen met je baby

Ouders hebben een belangrijke rol in de taalontwikkeling van hun kind. Samen plaatjes kijken, liedjes zingen en verhaaltjes vertellen kan al als een baby 3 maanden is. Hoe eerder je begint, hoe beter. Sinds het voorjaar van 2019 informeert de Bibliotheek Veluwezoom ouders actief over voorlezen met hun baby. Drie zogeheten ‘BoekStartcoaches’ bezoeken consultatiebureaus in Dieren, Rheden, Velp en Renkum, waar ze laten zien hoe leuk en leerzaam voorlezen is.

Jonge ouders moeten vaak even wennen als ze pas een kind hebben gekregen. Er komt zo veel op ze af en hun levens veranderen enorm. Kersverse ouders zetten dan ook lang niet altijd de stap naar de bibliotheek, ook al krijgen ze een bon waarmee ze gratis een ‘BoekStartkoffertje’ kunnen ophalen bij de bibliotheek en hun baby gratis lid kunnen maken. Ook weten veel ouders niet hoe groot de positieve effecten van voorlezen zijn op de taalontwikkeling van kinderen.

‘Het consultatiebureau is daarom een uitstekende plek en een goed moment om ouders te informeren’, zegt BoekStartcoach Marieke Beerten van de Bibliotheek Veluwezoom. ‘We zijn in de wachtruimte aanwezig met leuke babyboekjes en het gesprek met ouders ontstaat meestal spontaan. We laten zien wat geschikte boekjes zijn, vertellen over het belang van voorlezen en over de manier waarop boeken kunnen ondersteunen bij opvoedtaken.’

Over BoekStart

BoekStart is een programma van bibliotheken, gemeenten en consultatiebureaus om ouders te stimuleren met hun jonge kinderen te gaan lezen en voorlezen. Met een waardebon kunnen ze hun baby gratis lid maken van de bibliotheek en een BoekStartkoffertje ophalen, met daarin leuke babyboekjes. BoekStart heeft een eigen website en een app, met video’s en heldere informatie over voorlezen en de nieuwste boeken- en voorleestips voor baby’s, dreumesen of kleuters.