Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte

Gepubliceerd op: 25 februari 2019 14:36

Hulp bij belastingaangifte

Mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij de belastingaangifte of het aanvragen van toeslagen, kunnen in maart terecht bij het Belastingcafé en de inloopspreekuren van de Bibliotheek Veluwezoom, Rechtswinkel Renkum en Sociaal Raadslieden van Rijnstad. Op verschillende locaties wordt informatie gegeven en hulp geboden bij het invullen van de aangifte. De hulp is gratis en voor iedereen, ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek.

Belastingcafé (gemeente Renkum)

De Belastingcafés van de Bibliotheek Veluwezoom en de Rechtswinkel Renkum vinden plaats op:

• woensdag 6 maart in het Huis van Renkum van 9.30 tot 12.00 uur
  • donderdag 7 maart in de Bibliotheek Oosterbeek / De Klipper van 9.30 tot 12.00 uur
  • woensdag 13 maart in de Poort van Doorwerth van 9.30 tot 12.00 uur.

Het programma is als volgt:

Van 9.30 - 10.30 uur geeft Rechtswinkel Renkum informatie over inkomstenbelasting, toeslagen, erfbelasting, eigen bijdrage Wet Langdurige Zorg, nieuwe tarieven, en meer. Je kunt hier natuurlijk ook vragen stellen.

Van 10.30 - 12.00 uur is er gelegenheid om samen met een deskundige van de Rechtswinkel de belastingaangifte digitaal in te vullen. Ook wordt er hulp geboden bij het aanvragen van een DigiD.

Inloopspreekuren (gemeente Rheden)

De inloopspreekuren van Sociaal Raadslieden van Rijnstad en de Bibliotheek Veluwezoom vinden plaats op:

• donderdag 14 en 21 maart van 9.00 - 11.00 uur in de Bibliotheek Dieren
  • maandag 18 en 25 maart van 9.00 - 11.00 uur in de Bibliotheek Velp

Tijdens de inloopspreekuren helpen medewerkers van de Bibliotheek en Rijnstad met:

• het checken of opnieuw activeren van je DigiD
  • het controleren van de papieren die nodig zijn om de aangifte te kunnen doen
  • het digitaal invullen van de belastingaangifte

Deelname

Het Belastingcafé en de inloopspreekuren zijn voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken. Deelname is gratis, ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek. Aanmelden is niet nodig. In de Bibliotheek is een folder beschikbaar waarin staat welke gegevens meegenomen moeten worden om de aangifte te kunnen doen. Deze informatie is ook te vinden via www.bibliotheekveluwezoom.nl/belastingdienst.

Zelf belastingaangifte doen en cursussen computergebruik

Voor mensen die zelf aangifte willen doen, biedt de Bibliotheek Veluwezoom gratis beveiligd computer- en internetgebruik in de Bibliotheek Oosterbeek en de Bibliotheek Renkum. Mensen die beter willen leren omgaan met de computer, internet en sites van de overheid kunnen een cursus Klik&Tik of Digisterker volgen. Vraag naar de mogelijkheden bij de Bibliotheek.

Samenwerking Koninklijke Bibliotheek en Belastingdienst

De samenwerking tussen de Belastingdienst en Koninklijke Bibliotheek (KB) bestaat sinds 2016. Bijna alle  bibliotheken in Nederland bieden dankzij die samenwerking gratis digivaardigheidscursussen aan voor mensen die moeite hebben met de digitale overheid. Bovendien organiseren ze - in samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties - hulp bij het invullen van de online belastingaangifte, bijvoorbeeld via belastingspreekuren. De samenwerking is in januari 2019 voor vier jaar verlengd. Dit maakt blijvend hulp bij belastingaangifte in bibliotheken mogelijk.