WelkBoek stopt

Gepubliceerd op: 11 januari 2018 10:52

welkboek

WelkBoek, de online tool waarmee je sinds 5 jaar boeken kunt vinden op basis van kenmerken (zoals 'vrolijk', 'onvoorspelbaar', 'buitengewoon' en 'optimistisch') stopt in april 2018. Hoewel gebruikers aangeven dat de tool in een behoefte voorziet, wordt er minder gebruik van gemaakt dan gehoopt.

Prijzig

Uit de gebruikscijfers maakt de Koninklijke Bibliotheek op dat de tool niet de juiste lijkt te zijn: de schuifjes, uniek voor WelkBoek, worden weinig gebruikt en mensen bezoeken te weinig pagina’s bij een bezoek, waaruit af te leiden is dat het potentieel van de dienst niet benut wordt.

Daarnaast is het een prijzige dienst. Er zijn kosten voor redactie, licentie, beheercontracten, etc. Het afgelopen jaar zijn er iets minder dan 2.000 boeken (fysieke + ebooks) geleend/aangevraagd via WelkBoek. Doorberekend kost het enkele tientallen euro’s per bestelling.

Vervolg

De Koninklijke Bibliotheek vindt het principe van aanbevelingen erg interessant. Daarom gaat zij op zoek naar andere, goedkopere oplossingen, die deels geautomatiseerd zullen zijn.

Als er een alternatief is voor WelkBoek, informeren we je er uiteraard over.