Doe je mee aan WOII in 100 foto’s?

Gepubliceerd op: 15 november 2019 12:18

tank arnhem

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse overheersing. Volgend jaar vinden er veel lokale, provinciale en landelijke activiteiten, herdenkingen en festiviteiten plaats om hier aandacht aan te geven. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dit gezegde geldt zonder twijfel voor de foto’s uit de Tweede Wereldoorlog en daarom is Gelderland Herdenkt 75 jaar vrijheid op zoek naar deze foto’s. Het is een initiatief van Herinneringsplatform WO2 met als doel een visuele canon van de Tweede Wereldoorlog tot stand te brengen, zowel provinciaal als nationaal.

Inscannen van foto’s

De organisatie hoopt dat vele inwoners van Gelderland een bijdrage gaan leveren aan dit project. Als je zelf niet over een eigen scan-mogelijkheid beschikt, kun je gebruikmaken van faciliteiten in bibliotheken (ook bij de Bibliotheek Veluwezoom kun je scannen), en bij historische verenigingen.

Hoe werkt het?

In de periode 13 november tot en met 31 december 2019 kun je je tijdens openingstijden melden bij de deelnemende bibliotheken en historische verenigingen. De deelnemende bibliotheken staan vermeld op www.gelderlandherdenkt.nl/wo2in100fotos

Met de simpele tool www.gelderlandherdenkt.nl/wo2in100fotos dien je je foto in:

1. Scan de foto in, e-mail naar computer en sla hem op opde computer
  2. Ga naar de website www.gelderlandherdenkt.nl/wo2in100fotos
  3. Vul de velden in
  4. Upload de foto
  5. Voeg beschrijvingen (kort en uitgebreid) toe
  6. Verzenden

Na het inzenden ontvang je een e-mailbevestiging. Heb je zelf geen e-mailadres? Vul dan het e-mailadres gelderlandherdenkt@gelderland.nl in.

Tips:

• Met een smartphone/simpele scanner/kopieerapparaat met scanfaciliteit kan je ook een digitale foto maken.
  • De kwaliteit / resolutie is nog niet meteen van belang. Als jouw foto interessant is en de scankwaliteit is onvoldoende, kan later een betere versie worden gemaakt.

Wat gebeurt er met de foto’s?

Op 15 januari wordt er uit alle ingebrachte foto's een selectie gemaakt.

Van alle inzendingen in de provincie Gelderland worden de 50 meest tot de verbeelding sprekende exemplaren ingezonden. Van deze 50 wordt een pop-up tentoonstelling gemaakt die door Gelderland gaat reizen. Op landelijk niveau wordt er een boek uitgebracht met het Visuele canon: WO2 in 100 foto’s.