VoorleesExpress zoekt enthousiaste vrijwilligers

Gepubliceerd op: 9 januari 2018 12:28

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen met kinderen van 2 t/m 8 jaar. Zo vergroten zij het leesplezier en stimuleren ze de taalontwikkeling van de kinderen. De VoorleesExpress in de gemeenten Rheden, Rozendaal en Renkum is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, die als voorlezer of als coördinator aan de slag gaan.

Geletterdheid is de grootste voorspeller van succes op school. Kinderen kunnen een taalachterstand ontwikkelen, doordat er te weinig met een kind is gelezen of gepraat. Door wekelijks een uurtje voor te lezen bij een vast gezin, laat de VoorleesExpress hen meer in aanraking komen met boeken en taal. 

Aan de slag als voorlezer

Een voorlezer wordt gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Twintig keer komt de voorlezer wekelijks bij het gezin thuis, op een vast moment. Daarin wordt de voorlezer begeleid door een coördinator. Daarnaast worden de voorlezers getraind in het (interactief) voorlezen en het uitzoeken van geschikte materialen.

Aan de slag als coördinator

Een coördinator begeleidt voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen zoekt de coördinator naar manieren om het voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. De coördinator brengt met de voorlezer drie keer een bezoek aan het gezin en er vinden 3 bijeenkomsten met de voorlezers plaats. De coördinator wordt getraind en begeleid door de projectleiding. 

Geïnteresseerd?

logo voorleesexpress

De VoorleesExpress is op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor het komende voorjaar. Neem voor meer informatie contact op via veluwezoom@voorleesexpress.nl of 06 - 22 36 57 16.

Uitvoering VoorleesExpress door Taalhuis Veluwezoom

De VoorleesExpress is een landelijk project, maar wordt in de gemeenten Rheden, Rozendaal en Renkum uitgevoerd door Taalhuis Veluwezoom. De Bibliotheek speelt hierbij een grote rol.