Janneke van der Meulen geeft lezing over gezonde voeding, wetenschap en sport

Gepubliceerd op: 12 oktober 2018 11:06

Ter gelegenheid van de nationale leescampagne ‘Nederland Leest’ geeft topsporter en schrijfster Janneke van der Meulen op donderdagavond 8 november een lezing over gezonde voeding, wetenschap en sport. Janneke schreef onder meer het boek ‘Eet win-win, wetenschappelijk onderbouwd’. De lezing is in de Bibliotheek Dieren, die tijdelijk gevestigd is aan de Wilhelminaweg 30.

1 t/m 30 november: Je bent wat je leest

Nederland Leest gaat dit jaar over voeding. Waarom over eten? Omdat wij zijn wat we eten. Zonder voeding kan een mens een lange tijd, zonder water niet. Maar toch, de mens eet al heel lang niet meer om alleen maar in leven te blijven of zijn kroost te kunnen onderhouden. De mens neemt vanaf haar eerste bestaan voedsel tot zich en krijgt zo de energie om te jagen, land te bewerken om gewassen te kweken, wateren te bevissen en een schuilplek te bouwen. Vlees, vis, fruit, planten en uiteindelijk groente vormen al millennia lang de bron voor het voortbestaan van de mens. Om de honger te stillen maar ook om de juiste mineralen, eiwitten en vitamines binnen te krijgen waardoor een gemeenschap gezond blijft of zelfs sterker wordt. Soms zelfs om zichzelf te genezen, met kruiden, sapjes en crèmes. Plantaardig en dierlijk voedsel heeft al deze honderdduizenden jaren een zeer belangrijke plek in het leven van de mens genomen.

Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco heeft voedsel zelfs de geschiedenis bepaald. Toen hem gevraagd werd wat in zijn ogen de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar was, antwoordde hij ‘De veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw. Hun toegenomen voedingswaarde heeft ons slimmer gemaakt en zo de Renaissance mogelijk gemaakt.’

Wetenschapper, gezondheidscoach en professioneel spreker

Janneke van der Meulen is wetenschapper, gezondheidscoach, professioneel spreker en schrijfster van de boeken: ‘Eet win-win, wetenschappelijk onderbouwd’, en ‘#Supersnel herstel; hoe je FITTER, STERKER én GEZONDER wordt’. Ze heeft jarenlang in de top van de roeisport meegedraaid en ook nu nog beoefent zij fanatiek diverse sporten als hardlopen, mountainbiken en Pilates. Met een uitgebalanceerd voedingspatroon kan zij dit actieve leven goed volhouden en er als geen ander over vertellen.

Janneke gaat op 8 november ook in op vragen uit het publiek en signeert haar boeken. De bibliotheek zorgt bovendien voor gezonde hapjes en drankjes, geheel in lijn met het thema van de avond.  

Meer informatie en aanmelden

De lezing is op donderdag 8 november van 19.30 tot 21.30 uur in de Bibliotheek Dieren, Wilhelminaweg 30. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda. Kosten € 5,00 voor leden van de bibliotheek, € 7,50 voor niet-leden. Meer informatie is verkrijgbaar bij de Bibliotheek Dieren, tel. 0313-41 54 76 of op www.bibliotheekveluwezoom.nl/nederlandleest.