Taalhuis Veluwezoom en Filmhuis Dieren brengen laaggeletterdheid onder aandacht met film ‘M’

Gepubliceerd op: 13 juli 2018 13:42

M.

In de Week van de Alfabetisering brengen Taalhuis Veluwezoom en Filmhuis Dieren laaggeletterdheid onder de aandacht met de film ‘M.’. De film gaat over Lila, een jonge, intelligente vrouw met een veelbelovend schrijverstalent en Mo, een stoere jongen die aan illegale straatraces doet. De een heeft een ernstig spraakgebrek en de ander is analfabeet. Hun bijzondere liefdesrelatie zorgt voor een kantelpunt in hun leven. De film draait op dinsdag 4 september 2018 om 20.00 uur in Filmhuis Dieren tegen de gereduceerde prijs van € 3,-.

Steeds meer mensen hebben moeite met lezen en schrijven. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen onvoldoende taal- en digivaardigheid om mee te komen in het dagelijks leven. Geld opnemen, een sollicitatiebrief schrijven of een boodschappenlijstje maken. Deze alledaagse dingen zijn lastige opgaves voor mensen met een taalachterstand. Samen kunnen we deze mensen helpen. 

Week van de Alfabetisering

Stichting Lezen en Schrijven organiseert net als voorgaande jaren de Week van de Alfabetisering. Van 3 tot en met 9 september zijn er door het hele land activiteiten om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Het doel is laaggeletterdheid te verminderen door zo veel mogelijk mensen te bereiken om samen het probleem bespreekbaar te maken.

Taalhuis Veluwezoom en Filmhuis Dieren doen mee aan de Week van de Alfabetisering door de bijzondere film ‘M’ te tonen. Toegangskaarten zijn via de website van Filmhuis Dieren verkrijgbaar tegen gereduceerd tarief (€ 3,-). Esther Staal, de coördinator van het Taalhuis: ‘Met het tonen van de film vragen we niet alleen aandacht voor het probleem van laaggeletterdheid. We willen laaggeletterden vooral ook laten weten dat ze er niet alléén voor staan. Ze kunnen terecht bij het Taalpunt in de Bibliotheek Dieren. Wij helpen met het vinden van een geschikt aanbod. Een praatgroep, een cursus, een oefenprogramma. Voor iedere vraag is een oplossing’.  

Over de film

Lila (Sara Forestier) is een jonge, intelligente vrouw met een veelbelovend schrijverstalent. Ze kampt met een stotterprobleem en houdt zich daardoor liever op de achtergrond. Gelukkig komt de zelfverzekerde Mo in haar leven en ontstaat er een bijzondere liefdesrelatie tussen hen. Mo, een stoere jongen die aan illegale straatraces doet, heeft zelf ook een onvolkomenheid: hij kan niet lezen. Beide komen op een kantelpunt in hun leven. Lila probeert haar angsten te overwinnen. Mo moet op zijn beurt eerst van de verslavende adrenaline van het racen af zien te komen, als hij kans wil maken op een toekomst met Lila. Gaat het hen samen lukken? 

De Franse actrice Sara Forestier, die eerder onderscheiden werd met twee César Awards (Franse Oscars) als Beste Actrice, speelt de rol van de fragiele, onzekere Lila bijzonder sterk. Als regisseur van M. koos ze ervoor om vaak dicht op de huid te filmen. Dit komt de intimiteit van de film ten goede en het zorgt ervoor dat je je als kijker sneller in de personages kunt verplaatsen. Het resultaat is een krachtig, spannend en liefdevol regiedebuut.