Steeds meer voorschoolse instellingen kiezen voor samenwerking met bibliotheek

Gepubliceerd op: 16 januari 2018 10:08

voorleescoördinaten

Op 10 januari kregen 7 pedagogisch medewerkers van voorschoolse instellingen in de gemeenten Rheden, Rozendaal en Renkum een certificaat uitgereikt. Ze rondden de training tot voorleescoördinator af en gaan voorlezen en aandacht voor taalstimulering structureel inbedden in het dagritme van de instelling. In totaal sluiten dit schooljaar 10 nieuwe voorschoolse instellingen aan bij ‘BoekStart in de kinderopvang’, waarmee het totaal aantal ‘BoekStart’-instellingen in de werkgemeenten van de Bibliotheek Veluwezoom komt op 25.

Aandacht voor belang van voorlezen werpt vruchten af

boekstart

Dankzij de inspanningen van de bibliotheek wordt het belang van voorlezen door steeds meer voorschoolse instellingen gezien. Met ‘BoekStart in de kinderopvang’ ondersteunt de bibliotheek instellingen met een goede, ruime collectie en scholing. Samen met de specialist voorschoolse educatie van de bibliotheek gaan de nieuw opgeleide voorleescoördinatoren hun voorleeshoeken aantrekkelijker maken, nieuwe boekjes aanschaffen en voorleesactiviteiten ontwikkelen waarbij ook de ouders worden betrokken. ‘Want,’ zo duidt Mieke Hendriks, specialist voor- en vroegschoolse educatie van de Bibliotheek Veluwezoom, ‘het is belangrijk dat kinderen zowel thuis als in de instellingen worden voorgelezen. Het geeft ze een levenslange voorsprong in hun taalontwikkeling en de beste kans op een succesvolle schoolloopbaan.’

De nieuwe voorleescoördinatoren zijn werkzaam bij 8 voorschoolse instellingen van Puck & co in de gemeenten Rheden en Rozendaal, de peuterspeelgroep van basisschool de Holtbanck in Rheden en kinderdagverblijf de Toverput in Renkum.