Nederland Leest 2019

Eén maand, één thema: duurzaamheid

In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar. In november. In de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek: de bibliotheek.

Jouw gratis boek wacht op je in de bibliotheek!

Ben je deze maand al in de bieb geweest? Dan heb je vast gezien dat je niet om dit actuele thema heen kunt. En heb je al jouw gratis exemplaar van Jan Wolkers’ Winterbloei opgehaald?

Het geschenk is een prachtige bloemlezing van natuurverhalen die je niet wilt missen. Jan Wolkers was naast schrijver ook een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van bewondering en inspiratie. Zijn mooiste verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur worden door biograaf Onno Blom bij elkaar gebracht en toegelicht in de bundel Winterbloei.

Dus loop je cadeau niet mis en kom naar de bibliotheek tijdens Nederland Leest!

Informatieavond over duurzaam leven

Ter gelegenheid van Nederland Leest, met dit jaar het thema duurzaamheid, is Energieloket Midden Gelderland te gast in de Bibliotheek Dieren. Het Energieloket informeert en inspireert over energiemaatregelen en de nieuwste technologieën op het gebied van energiezuinig wonen.

Wat doet het Energieloket Midden Gelderland?
Het Energie Loket Midden Gelderland is een laagdrempelig platform om je te informeren en te inspireren over energiemaatregelen. Het bestaat uit de gemeenten Arnhem, Rheden, Renkum en Rozendaal. Ze weten dus precies wat er bij jou in de buurt speelt.

Wat kun je zelf doen om zo duurzaam mogelijk te leven op het gebied van wonen, voeding en reizen?

Je krijgt praktische, betaalbare tips en kunt bovendien vragen stellen. En natuurlijk krijg je het geschenkboek van Nederland Leest: 'Winterbloei' van Jan Wolkers.

• Het litteken van de dood

Onno Blom

Levensbeschrijving van de Nederlandse schrijver en beeldend kunstenaar (1925-2007).

Gedrukt boek

Bekijk details van Het litteken van de dood

• Amstelglorie

Jan Wolkers

Selectie van fragmenten uit dagboeken en brieven over en foto's gemaakt in de volkstuin van Jan Wolkers (1925-2007) op het Amsterdamse complex Amstelglorie, van 1972 tot 1981.

Bekijk details van Amstelglorie

• Memoires van een biograaf

Onno Blom

In deze memoires vertelt Onno Blom over zijn belevenissen in de tienjarige periode dat hij aan de biografie van Jan Wolkers werkte.

Gedrukt boek

Bekijk details van Memoires van een biograaf

• Zo is het genoeg

Onno Blom

Beschrijving van het laatste levensjaar van de Nederlandse schrijver (1925-2007).

Gedrukt boek

Bekijk details van Zo is het genoeg

Luisteren

• Alleen op een eiland

Godfried Bomans, Jan Wolkers

Schrijvers Jan Wolkers en Godfried Bomans verbleven in de zomer van 1971 ieder afzonderlijk een week in een tentje op de zandplaat Rottumerplaat. Ze hadden alleen radioverbinding met verslaggever Willem Ruis, die in een hotel in Warffum bivakkeerde

Luisterboek

Bekijk details van Alleen op een eiland

• Mijn stem brandt in mij

Jan Wolkers

Compilatie van twaalf gedichten, zes verhalen, en een sprookje van de Nederlandse schrijver (1925-)

Luisterboek

Bekijk details van Mijn stem brandt in mij

Jan Wolkers

Bezoeken aan zijn geboorteplaats zijn voor de schrijver aanleiding tot het vertellen van episoden en gebeurtenissen uit zijn jeugd.

Bekijk details van Terug naar Oegstgeest

• Verhalen uit Gesponnen suiker

Bekijk details van Verhalen uit Gesponnen suiker

Over de campagne

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. In 2016 was dat: democratie, in 2017: robotica en in 2018 was dat voeding. Leden van de bibliotheek kunnen, onder het motto: geef je mening, krijg een boek, een gratis boek in de deelnemende bibliotheek ophalen. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.

Bekijk ook de website van Nederland Leest

• www.bibliotheekveluwezoom.nl/nederlandleest