Nederland Leest 2018

Eén maand, één thema: voeding

Zonder voedsel kan een mens een lange tijd, zonder water niet. Maar toch, de mens eet al heel lang niet meer om alleen maar in leven te blijven of zijn kroost te kunnen onderhouden. De mens neemt vanaf haar eerste bestaan voedsel tot zich en krijgt zo de energie om te jagen, land te bewerken om gewassen te kweken, wateren te bevissen en een schuilplek te bouwen. Vlees, vis, fruit, granen en groente vormen al millennia lang de bron voor het voortbestaan van de mens. Om de honger te stillen maar ook om de juiste mineralen, eiwitten en vitamines binnen te krijgen waardoor een gemeenschap gezond blijft of zelfs sterker wordt. Soms zelfs om zichzelf te genezen, met kruiden, sapjes en crèmes. Plantaardig en dierlijk voedsel heeft al deze honderdduizenden jaren een zeer belangrijke plek in het leven van de mens genomen.

Cadeau voor leden van de bibliotheek

Nederland Leest heeft er een kakelvers nieuw ingrediënt bij: Je bent wat je leest, een geschenkboek dat exclusief in de bibliotheek te verkrijgen is. Een heerlijk geschenk vol sappige verhalen, verfrissende passages en een zoete afsluiter.

Het geschenkboek bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen, afgewisseld met diverse smaakmakers die vertellen wat Nederland eet en leest over eten. De auteurs zijn vijf specialisten die het thema elk vanuit hun eigen expertise en stijl benaderen. Zo vormt het boek een verfijnd menu met fictie en non-fictie, spanning en wetenschap en natuurlijk heerlijke recepten.

 

Zolang de voorraad strekt!

Janneke van der Meulen geeft lezing

Topsporter en schrijfster Janneke van der Meulen geeft op donderdagavond 8 november een lezing over gezonde voeding, wetenschap en sport. De lezing is in de Bibliotheek Dieren.

Janneke van der Meulen is wetenschapper, gezondheidscoach, professioneel spreker en schrijfster van de boeken: ‘Eet win-win, wetenschappelijk onderbouwd’, en ‘#Supersnel herstel; hoe je FITTER, STERKER én GEZONDER wordt’. Ze heeft jarenlang in de top van de roeisport meegedraaid en ook nu nog beoefent zij fanatiek diverse sporten als hardlopen, mountainbiken en Pilates. Met een uitgebalanceerd voedingspatroon kan zij dit actieve leven goed volhouden en er als geen ander over vertellen.

Je bent wat je leest

Over de campagne

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal, maar een thema. In 2016 was dat: democratie, in 2017: robotica. Leden van de bibliotheek kunnen, onder het motto: geef je mening, krijg een boek, een gratis boek in de deelnemende bibliotheek ophalen. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.

Bekijk ook de website van Nederland Leest

  • www.bibliotheekveluwezoom.nl/nederlandleest