Nederland Leest 2017

• logo nederland leest
    Eén maand, één thema: robotica

Nederland Leest de toekomst, van 1 t/m 30 november 2017.

Ze waren al een eeuw geleden voorspeld, maar de robots komen er nu echt in groten getale. Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Leden én niet-leden van de openbare bibliotheek: Lees de toekomst en praat mee over robotica!

Onder het motto: geef je mening, krijg een boek, ontvang je de bestseller Ik, robot van Isaac Asimov gratis, inclusief een verhaal dat Ronald Giphart samen met een robot schreef.

• ik, robot
    Cadeau van de bibliotheek: Ik, robot

Ik, robot is de geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Ze ontmoette een verliefde robot, maar ook twijfelende of bewust van zichzelf geworden robots. Het zijn verhalen over menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met echte breinbrekers!

Bekijk de leeswijzer bij het boek op nederlandleest.nl/leeswijzer-ik-robot >>>

• Met Ik, robot naar de film

Zondag 19 november draait in Filmhuis Oosterbeek Ex Machina, een SF-thriller over een computerprogrammeur die gevraagd wordt een vrouwelijke robot te testen die zijn baas gemaakt heeft.

Dinsdagavond 21 november draait in Filmhuis Dieren Robot & Frank, een film over een onwaarschijnlijke vriendschap tussen een man met beginnende Alzheimer en een robot die voor hem zorgt.

Op vertoon van Ik, robot krijg je € 2,- korting op deze films.

Vind deze activiteiten in de agenda >>>

Robots

moderne technologie en de maakbare mens

Discussieer mee over robotica en ethiek

Wanneer wordt een robot van een voorwerp een levend wezen? Kun je een band opbouwen met een robot? Wat zijn de ethische consequenties van robotisering en artificial intelligence? Kan robotica onze levens ook op een negatieve manier gaan beïnvloeden? Het is belangrijk om hier als samenleving over na te denken en met elkaar over te praten. Kom naar een van de lezingen van Stichting Oud Geleerd, Jong Gedaan (vrijdagmiddag 24 november in Bibliotheek Dieren en zaterdagmiddag 25 november in de Bibliotheek Oosterbeek) en praat mee!

Vind meer informatie over deze lezingen in de agenda

Ik laat me liever opereren door een robot

Je kunt verliefd worden op een robot

Robots kunnen prima kunst maken

Niet kinderen, robots hebben de toekomst

Robots moeten loonbelasting betalen

Het is goed dat een robot op oma past, dan is ze niet alleen

Over de campagne

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. In 2016 was dat: democratie, in 2017: robotica. Leden van de bibliotheek kunnen, onder het motto: geef je mening, krijg een boek, een gratis boek in de deelnemende bibliotheek ophalen. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.

Bekijk ook de website van Nederland Leest

• www.bibliotheekveluwezoom.nl/nederlandleest