Nederland Leest

Kleine geschiedenis, grote verhalen.

Duik in je eigen geschiedenis met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van je eigen familie of van de stad of streek waarin je woont.

Tips van de redactie

Je persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden.

Met behulp van Delpher kan je zoeken in een gigantisch krantenarchief met ruim 13 miljoen krantenpagina’s.

Welk verborgen verhaal graaf jij op uit jouw persoonlijke geschiedenis?

Wat stond er in de krant op jouw geboortedag? Waar komt jouw familie vandaan? Wie hebben er allemaal gewoond in het huis waar jij nu zelf woont? Je persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden! En dat is precies waar we naar op zoek gaan in de workshops Delpher, die de Bibliotheek Veluwezoom in november en december organiseert.

Naar de workshops

Lokale historie

De familiegeschiedenis Barbara Sevenstern, telg van ‘Distillateurs, likeur- en brandewijnstokers van R.W. Sevenstern & Zoon’ uit Dieren

Toen Barbara Sevenstern zo’n twintig jaar geleden op zoek ging naar de geschiedenis van de familie Sevenstern, belandde ze in Dieren. Daar ervoer ze hoe oudere mensen opveerden bij het horen van de naam Sevenstern, en hoorde ze verhalen van karrensporen, verloren gewaande borden en zag ze met eigen ogen de graven van de hondjes in de tuin van haar voorvader.

Afgelopen jaar debuteerde Barbara met het boek 'Familiegeluk', een thriller, waarin een groot familiegeheim de hoofdrol speelt. In hoeverre heeft de geschiedenis van haar eigen familie Sevenstern een rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van het verhaal?

Bekijk het filmpje van Barbara. In de Bibliotheek Dieren is in november daarnaast een kleine expositie van oude foto’s van dit in de jaren '60 en '70 unieke bedrijf uit Dieren. Mét een bijbehorende wandelroute, die je leidt langs de fabrieks- en woonlocaties van dit bedrijf.

Barbara Sevenstern Familiegeluk

Als een vrouw bij het overlijden van haar moeder een oud notitieboekje vindt waaruit blijkt dat haar moeder een groot geheim had, gaat zij op onderzoek uit.

Barbara Sevenstern Familiegeluk

Samen met haar jeugdliefde leidt Lisette een rustig bestaan in Den Haag. Hier komt echter een abrupt einde aan als haar moeder overlijdt. Ze blijkt al jaren een groot geheim met zich mee te dragen. Met als enige aanwijzing een oud adresboekje gaat Lisette...

Theo van Gessel Commanditaire vennootschap R.W. Sevenstern & Zoon

de geschiedenis van een notabele Dierense familie en een bijzonder familiebedrijf (voorjaar 2018)

De familiegeschiedenis van Feikje Breimer, schrijfster van 'Reservekind, verhaal van de Hemelseberg'

Feikje Breimer werd in 1964 geboren op de Hemelseberg. Ze groeide op in Oosterbeek, waar het verhaal van Reservekind zich afspeelt in de jaren zeventig. Een tijd waarin alle volwassenen herinneringen hebben aan de Tweede Wereldoorlog en de kerkelijke verzuiling nog aanwezig is in het dagelijks leven. Waarin een tienjarig meisje noodgedwongen op de achtergrond leeft, omdat de drogisterij en haar ernstig zieke zusje alle aandacht opeisen van haar ouders.

Op een poëtische manier beschrijft het tienjarige kind haar werkelijkheid waarin aandacht schaars is. Op een boerderij net buiten het dorp, sluit ze vriendschap met de honden van de vader van Joop Bal, die kippenboer is. Dankzij deze vriendschap en haar fantasie houdt ze greep op de werkelijkheid.

Bekijk de video van Feikje, over haar jeugd in Oosterbeek. Haar eigen ervaringen en fantasieën inspireerden haar tot het schrijven van Reservekind. Joop Bal, de zoon van de kippenboer, is ook te zien in de video. Hun beider herinneringen brengen de bijzondere familiegeschiedenis van Feijkje Breimer tot leven.

In de Bibliotheek Oosterbeek is in november daarnaast een kleine expositie van oude foto’s van Feikje. Mét een bijbehorende wandelroute, die je leidt langs locaties uit Reservekind

Feikje Breimer Reservekind

Omdat alle aandacht in het gezin uitgaat naar het jongste zusje dat taaislijmziekte heeft, probeert het oudere zusje onzichtbaar te blijven hoewel ze snakt naar aandacht van haar ouders.

Cadeau van de Bibliotheek

Het Zwijgen van Maria Zachea

In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie. Deze literaire non-fictie van Judith Koelemeijer krijg je in november cadeau van de bibliotheek.

Bekijk dit boek

In gesprek over boeken

Alfred Birney, Hans Goedkoop en Susan Smit zetten zich dit najaar in voor de campagne Nederland Leest. Ze gaan het gesprek aan over boeken, het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen en het bijbehorende geschenkboek.
Meer geïnteresseerd in e-books? Leen ze bij de online Bibliotheek!

• Hans Goedkoop

• Alfred Birney

• Susan Smit

Nederland Leest Junior

Dwars door de storm

In 1953 gaat de Molukse Jacob met zijn familie in Groningen wonen. Hij leert op school Tjakkie kennen en ze worden vrienden. Beiden hebben een droom waar hun ouders niet achter staan. Vanaf ca. 10 jaar.

Bekijk dit boek

E-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer weten

• www.bibliotheekveluwezoom.nl/nederlandleest