Titels voor jou!? Klik en reserveer

Leestips

 • Meisjes en wetenschap Bekijk details

  Dat vrouwen ook wetenschappelijke banen kunnen hebben, onderzoek mogen doen en mogen lesgeven is lange tijd helemaal niet vanzelfsprekend geweest. Maar dankzij moedige, vastberaden vrouwen is dat inmiddels...

  Bekijk details van Meisjes en wetenschap

 • De lege schommel Bekijk details

  Azmi moet zijn land ontvluchten, de stad waar hij opgroeide is platgebombardeerd. Samen met zijn familie gaat hij een toekomst vol onzekerheden tegemoet.

  Bekijk details van De lege schommel

 • Bestemming onbekend Bekijk details

  Rider heeft geen idee waar ze terecht gaat komen nu haar oma is overleden. Ze wordt op de trein gezet naar een oudoom in Chicago, maar ze heeft hem nog nooit eerder ontmoet. Tijdens die dagenlange treinreis...

  Bekijk details van Bestemming onbekend

 • Onder mijn matras de erwt Bekijk details

  Haar vader is vertrokken en haar poppen ruimt ze op. En haar moeder heeft ineens aandacht voor een ander. Maar gelukkig is oma er nog. Maar voor hoelang eigenlijk?

  Bekijk details van Onder mijn matras de erwt

 • Het ongelukproject Bekijk details

  Nadat haar vader is verongelukt is niets meer zoals daarvoor. Kit besluit dan ook om niet bij haar beste vriendinnen aan tafel te schuiven tijdens de lunch, maar bij weirdo David. Hij zal niet zomaar een...

  Bekijk details van Het ongelukproject

Bekijk alle leestips voor 12+ jaar

Werkstuk of spreekbeurt

afbeelding onderwerpen spreekbeurt of werkstuk

Zoek je betrouwbare informatie voor je werkstuk of spreekbeurt? De openbare bibliotheek heeft informatie per onderwerp op een rij gezet. De informatie kun je vinden op drie niveaus.

Interactieve animaties

100 Interactieve animaties zijn nu beschikbaar voor het onderwijs. De thema's zijn: De aarde, De mens, Dieren & planten en Techniek. Bekijk de mogelijkheden en vraag een inlog aan!

Auteurs en illustratoren

Ben je op zoek naar informatie over een schrijver of illustrator?

Een E-book proberen?

Of je nou gaat voor een spannend verhaal of even lekker wilt lachen; een goed e-book lees je in één ruk uit.

Luisteren voor je lijst

Download nu de app voor je tablet of smartphone.

Te laat begonnen met je literatuurlijst en nu in tijdnood? Met de gratis LuisterBieb app kun je naast lezen ook eens een boek luisteren. Van Jan Terlouw tot Kees van Kooten, van Tommy Wieringa tot Harry Mulisch.

Lezen voor de lijst 15+

Zoek je een boek voor je leeslijst Nederlands? Kijk dan in onze themalijsten Lezen voor de lijst. Ze zijn geordend naar zes leesniveaus, van makkelijke tot zeer pittige boeken. Zo kun je een boek kiezen dat past bij jouw leesniveau en schooltype.

Mijn bibliotheek

verlengen en reserveringen bekijken

Regel je eigen bibliotheekzaken eenvoudig zelf in Mijn bibliotheek. Je ziet er bijvoorbeeld welke materialen je hebt geleend en welke reserveringen je hebt gedaan. Ook kun je materialen verlengen, gegevens wijzigen, familieleden koppelen en meer.

Online catalogus

zoeken, reserveren en aanvragen

Alle materialen die je kunt lenen, reserveren en aanvragen vind je in de online catalogus.

Nieuws van Leesplein

 • 12+

  1. Welk boek krijgt jouw stem?

   Weet jij al op welk boek je wilt stemmen voor de Prijs van de Jonge Jury? De stembussen zijn open tot 1 mei dus wacht niet te lang en geef door welk boek jouw favoriet is.

   19 april 2018

   Bekijk details van Welk boek krijgt jouw stem?

  2. 3 tips voor de fans van Percy Jackson

   Ben jij fan van de boeken van Rick Riordan over de avonturen van Percy Jackson en vraag je je af wat je kunt lezen nadat je de avonturen van Percy uit hebt? Wij helpen je verder met onze doorleestips!

   16 april 2018

   Bekijk details van 3 tips voor de fans van Percy Jackson

  3. Interview met Margje Woodrow

   Dat ze spannende verhalen kan schrijven is duidelijk. Margje Woodrow zorgt ervoor dat je haar boeken niet meer weg kunt leggen, zo spannend zijn ze. Op Leesplein vertelt ze meer over Verwoest, de titel...

   1 april 2018

   Bekijk details van Interview met Margje Woodrow

  4. 4 boeken om te lezen na Haaieneiland

   De boeken van Rob Ruggenberg zijn spannend en gaan over een periode uit de geschiedenis waar nog niet vaak over is geschreven. Heb jij Haaieneiland gelezen en wil je meer van dit soort boeken lezen? Wij...

   19 maart 2018

   Bekijk details van 4 boeken om te lezen na Haaieneiland

  5. Lees over de natuur tijdens de Boekenweek

   Morgen begint de Boekenweek. Die draait om boeken voor volwassenen, maar ga eens met je ouders mee naar de boekhandel. Grote kans dat je het ook nog een nieuw boek oplevert! Wij geven je alvast wat leestips.

   9 maart 2018

   Bekijk details van Lees over de natuur tijdens de Boekenweek

  6. Best verzorgde boek

   Vandaag werd bekend wie de prijswinnaars zijn van het best verzorgde boek van 2018. Een van de prijswinnaars is De zweetvoetenman van Annet Huizing en Margot Westerman.

   5 maart 2018

   Bekijk details van Best verzorgde boek

  7. Interview met Annemarie Bon

   Schrijfster Annemarie Bon schrijft spannende, realistische boeken over heftige onderwerpen. Op Leesplein vertelt ze meer over haar nieuwste boek Challenge.

   1 maart 2018

   Bekijk details van Interview met Annemarie Bon

  8. Welke boeken lees jij voor de Jonge Jury?

   Doe mee aan de Jonge Jury en bepaal wie er kans maakt op de Prijs van de Jonge Jury en de Jonge Jury Debuutprijs! Om je een handje op weg te helpen stelden wij op Leesplein alle leestips en nominaties...

   22 februari 2018

   Bekijk details van Welke boeken lees jij voor de Jonge Jury?

  9. Nominaties Woutertje Pieterse Prijs 2018

   Zojuist zijn de vijf genomineerde titels voor de Woutertje Pieterse Prijs bekend gemaakt. Dit is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek.

   21 februari 2018

   Bekijk details van Nominaties Woutertje Pieterse Prijs 2018

 • 15+

  1. Passievrucht

   Soms is het niet alleen leuk om een boekverfilming te bekijken, maar ook nog eens nuttig voor school. De passievrucht van Karel Glastra van Loon is een prima titel voor je leeslijst en de verfilming is...

   19 april 2018

   Bekijk details van Passievrucht

  2. 4 tips voor fans van Schildpadden tot in het oneindige

   Ben je ook fan van John Green? Dan heb je Schildpadden tot in het oneindige natuurlijk allang uit. Geen nood, wij geven je enkele doorleestips.  

   16 april 2018

   Bekijk details van 4 tips voor fans van Schildpadden tot in het oneindige

  3. Duizend armen

   Het gebeurt zelden dat er geen premières zijn van boekverfilmingen en dat ze ook niet in het reguliere televisieaanbod voorkomen. Maar dan is er altijd nog Netflix. Zij voegden pas Ik omhels je met duizend...

   12 april 2018

   Bekijk details van Duizend armen

  4. Toneelstuk Harry Potter megahit op Broadway

   Het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child loopt al sinds zomer 2016 in de Londense theaters. Sinds kort loopt het ook op Broadway en daar vestigde het meteen een record. 

   10 april 2018

   Bekijk details van Toneelstuk Harry Potter megahit op Broadway

  5. Juryleden Beste Boek voor Jongeren gezocht

   Ben je tussen de 15 en 18 jaar en wil jij meebepalen welk boek straks wordt uitgeroepen tot het Beste Boek voor Jongeren 2018? Meld je dan vóór donderdag 12 april aan voor de jongerenjury. 

   5 april 2018

   Bekijk details van Juryleden Beste Boek voor Jongeren gezocht

  6. Emma

   Hoewel ze al twee eeuwen dood is heeft de Engelse schrijfster Jane Austen zich de afgelopen 25 jaar ontpopt tot kijkcijferkanon. Haar boek Emma is de filmtip van deze week.

   5 april 2018

   Bekijk details van Emma

  7. Bezoek ook YALFest NL

   Zondag 22 april is het weer tijd voor YALFest: het Young Adult Literatuur Festival. Dit jaar vindt dit plaats in Aalsmeer.

   5 april 2018

   Bekijk details van Bezoek ook YALFest NL

  8. 10 titels in de race voor BookSpot Gouden Strop

   Vandaag zijn de kanshebbers voor de BookSpot Gouden Strop bekendgemaakt: tien spannende boeken. 

   4 april 2018

   Bekijk details van 10 titels in de race voor BookSpot Gouden Strop

  9. Marieke Nijkamp pleit voor meer diversiteit

   Iedere lezer heeft het recht zichzelf in een boek te herkennen. En dus is diversiteit belangrijk in boeken, vindt schrijfster Marieke Nijkamp. Lees ons eerdere interview met haar over diversiteit en schietpartijen...

   1 april 2018

   Bekijk details van Marieke Nijkamp pleit voor meer diversiteit

  Bekijk al het nieuws

Tweets Leesplein15+

Muziek lenen en luisteren

Ben jij een muziekliefhebber? Leen dan een van de 500.000 cd's, 300.000 lp's of 300.000 muziek-dvd's van Muziekweb of Muziekwebluister.